Tehermozgatás: hatékonyság és biztonság a magasban

A tehermozgatás a jól képzett alpinisták számára nem okoz problémát. De mégis hogyan oldják meg a teher mozgatását az alpinisták a magasban? Eláruljuk.

Korábbi cikkünkben az alpin technika egyik alapvető elemét, a megfelelő csomók alkalmazását bogoztuk ki.

Most pedig elmondjuk, hogy milyen módszereket alkalmazunk, ha tehermozgatásról van szó.

Mi az a tehermozgatás?

A tehermozgatás azt jelenti, hogy egy nagyobb, súlyos tárgyat egyik helyről a másikra mozgatunk. Ez történhet a földön, rakodógéppel, kézi erővel, de akár a levegőben kötelekkel is – ez utóbbi az alpinisták feladatai közé tartozik.

Sokszor előfordul, hogy egy nehéz tárgyat kell az alpinistáknak több méter magasra vinni.

  • Egyrészt azért, mert lehet, hogy éppen azzal az adott tárgyal dolgoznak – ilyen lehet például egy klíma külső egysége.
  • Másrészt azért, mert másképp nem lehet megoldani az adott tárgy a lakásba, vagy tetőre szállítását, csak az alpinisták segítségével.

A kötél az úr a tehermozgatásban

Az ipari alpinisták fő munkaeszköze a kötél, ezért a tehermozgatást is kötelekkel oldják meg. Ez komoly feladat, hiszen nem kockáztathatják, hogy a tárgy leesen. Emiatt az alpinisták tehermozgatása

  • precizitást
  • profizmust
  • és tudást igényel.

Ezek nélkül a tehermozgatás veszélyes művelet, ezért az ipari alpinisták ezt a munkafolyamatot nem vehetik félvállról.

Hogyan mozgatnak terhet az ipari alpinisták?

Az ipari alpinisták a tehermozgatás összetett feladatát különböző kötéltechnikákkal oldják meg. A kötelek fontos elemei az alpinistáknak, hiszen ezen „lógva” végzik el a munkájukat. Tehát a tehermozgatást is ezekkel a kötelekkel oldják meg, méghozzá nem is akárhogy!

Tehermozgatás kötéltechnikával

Szerencsére többféle kötéltechnika közül is választhatnak az alpinisták. Ez biztosítja, hogy egyik feladat se legyen megoldatlan, hiszen így az adott küldetéshez a legmegfelelőbb kötéltechnikát tudják választani.

Lássunk néhány olyan alpin technikai módszert, amelyek segítségével a teher mozgatása megvalósítható még a legmagasabb helyeken is.

Crosshol: a keresztpontok technikája

A Crosshol egy olyan módszer, amely segít a teher biztonságos mozgatásában. Ez a módszer az alpinista által felépített keresztpontokon keresztül történik.

Ez a módszer alapvetően a teher egyensúlyának fenntartására és mozgatására szolgál. Az alpinista keresztpontokat hoz létre a kötelek keresztezésével. Ezután az alpinista a megfelelő, legbiztonságosabb módon köti a terhet a kötelekhez, amelyeket végül a keresztpontokon keresztül mozgatnak. Így jut fel a súlyos tárgy a magasba.

Feszített kötélpálya: gyors és biztonságos

A feszített kötélpálya egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a teher biztonságos mozgatását az alpinista által felépített hosszanti kötélpályán keresztül.

Ez a módszer úgy néz ki, hogy az alpinista feszített kötélpályát épít ki, amely lehetővé teszi a teher mozgatását. Mindeközben a feszített kötélpálya biztonságosan és stabilan tartja a terhet.

A feszített kötélpálya rendkívül hatékony módszer a teher gyors és biztonságos mozgatására a magasban.

Sávos terhelés elosztása: stabil megoldás

A sávos terhelés elosztása egy olyan módszer, amely segít a nagy teher biztonságos mozgatásában az alpinista által felépített sávos rendszeren keresztül.

Az alpinista sávos rendszert épít ki, amely lehetővé teszi a teher mozgatását, miközben biztonságosan és stabilan tartja azokat. A sávos terhelés elosztása különösen hatékony a nagy terhek mozgatására a magasban, és segíthet minimalizálni a teher által okozott károkat és sérüléseket.

Nincs lehetetlen

A fent felsorolt kötéltechnikák csupán kis szeletei azoknak a megoldásoknak, amelyekkel az ipari alpinisták képesek a nehéz tárgyakat akár több méter magasra felemelni. Az éppen használt technika függ

  • a tárgy méretétől,
  • a tárgy súlyától,
  • a tárgy formájától,
  • és a helyszíntől.

Az alpinistáknak ezért többféle technikát is ismerniük kell, hogy az adott helyzethez a legmegfelelőbbet tudják alkalmazni. Ezzel biztonságossá és hatékonnyá tudják tenni a munkát.

Tehermozgatás kötéllel

Miért jó, ha ipari alpinistákra bízzuk a tehermozgatás?

Az alpin technikai módszerekkel történő teher mozgatása alatt kiemelt figyelmet kap a biztonság és a stabilitás. A megfelelően kialakított rendszerek és kötéltechnikák lehetővé teszik a teher stabil és ellenőrzött mozgatását anélkül, hogy veszélyeztetné a munkavállalók életét és egészségét.

Az ipari alpinisták által végzett tehermozgatás hatékony és gyors. A megfelelően képzett alpinisták úgy tudják mozgatni a terhet, hogy azzal az ügyfélnek időt és pénzt spórolnak.

Folyamatos ellenőrzés

A biztonságról maguk a kötelek is gondoskodnak, ezek ugyanis nagyon erős és strapabíró anyagok. A köteleket időről-időre ellenőrzik, és meggyőződnek arról, hogy az anyag nem használódott el, vagy nincs rajta olyan sérülés, ami miatt használhatatlan lenne. A kötelek bevizsgálása és folyamatos figyelése ezért kiemelten fontos az alpinisták számára.

De hasonlóan nagy figyelemmel követik nyomon a hevederek, a zuhanásgátlók és a karabinerek állapotát. Ezek az eszközök ugyanis elengedhetetlenek az alpinisták biztonságos és hatékony munkavégzéséhez és a tehermozgatáshoz.

Bízza profikra a súlyos teher mozgatását. Ha hatékony brigádra van szüksége, akkor válassza a Rolling Rope Alpin csapatát!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen tőlünk kötelezettségmentesen ajánlatot, vázolja fel, hol és milyen segítségre lenne szüksége!

Kollégánk 24 órán belül válaszol a kérdéseire, és egyeztet Önnel egy időpontot, amikor kiszállhatunk felmérni a helyszínt.

Ajánlatkérés

Go to Top