Csomók az alpin technikában – biztonság és mestermunka a magasban

Az alpin technika egyik alapvető eleme a megfelelő csomók alkalmazása, amik segítenek, hogy a magasban végzett munka még hatékonyabb és biztonságosabb legyen.

Alapvető csomók az alpin technikában

Az alpin technika során számos speciális csomót használnak, amik megkönnyítik és biztonságossá teszik az alpinisták munkáját. Az ipari alpintechnikában is alapvető eszközök a csomók, amik biztosítják a munkafolyamatok során a szükséges stabilitást.

Csomók -alpineszköz

Néhány ilyen csomó:

 • Sima csomó: más néven „mari néni” vagy közép csomó. Eza csomó, amit a hétköznapokban is használunk.
 • Lapos csomó: Kötélgyűrű készítéséhez használják. Sima csomóból készül úgy, hogy az elkészített csomó lapos legyen. Kizárólag derék zsinór összekötéséhez, esetleges felszerelés rögzítéséhez használható. Kötélpályák beszereléséhez tilos használni.
 • Heveder összekötő csomó: Kizárólag hevederek összekötésére használják. Sima csomó szembe fűzve, hogy egy gyűrűt kapjunk. Terhelés hatására magától összeszorul. A hevederek végét célszerű csomóval vagy szigetelőszalaggal esetleg zsugorcsővel lebiztosítani, hogy nehezebben tudjon kifűződni a csomó.
 • Félszorító nyolcas csomó: Magától visszaforduló, súrlódó csomó. Ezt a tulajdonságát használhatjuk ereszkedéshez, de csak dinamikus kötélen lehet használni, mert a statikus barlangász kötelet érdessé teszi. Ereszkedéskor egy egyszerű csomóval könnyen lebiztosítható. Mászáskor, létrán és hágcsón közlekedéskor társbiztosításnál jól használható.
 • Szorító nyolcas csomó: Terhelés hatására a csomó összeszorul, a keresztben átfutó szál pedig lebiztosítja a két csomóból kifutó szálat. Különböző tereptárgyak (pl. aknákba beleesett rönkök) emelésére, illetve eresztésére használják. Célszerű lebiztosítani egy sima csomóval. Kikötő csomóként nem használható beszereléseknél.
 • Boulin csomó: Ezt a csomót kikötésekhez és társbiztosításnál közvetlen kötélbekötésnél is használhatjuk. A csomó dinamikus terhelés hatására hajlamos kioldódni, ezért kötelező a csomó lebiztosítása. A kötél szakítószilárdságát normál körülmények között 30-40%-kal csökkenti. A boulin csomó dupla kötélre is megköthető.
 • Dupla halászcsomó: Egyszerű csomó két kötél összekötéséhez, illetve kötélgyűrű készítéséhez. Egyszerű két hurkos sima csomót használnak a megkötéséhez. A két csomó ne legyen egymás tükörképe, mert a csomó nem lesz tökéletes.
 • Nyolcas vagy perec csomó: Ez az egyik legfontosabb barlangász csomó. Szinte mindenhol jelen van, kantárak,  lépőszárak,  kötélpályák,  hidak    esetében.  A kötél szakítószilárdságát normál körülmények között 30-45%-kal csökkenti.
 • Kilences csomó: . Nagyon jól használható, a perec csomó fél fordulattal bővebb változata. A vékony 9mm-es  köteleket csak ezzel  a csomóval  szabad  használni.  A  kötél  szakítószilárdságát normál körülmények között 20-40%-kal csökkenti.
 • Angol mentő csomó: A perec csomó dupla hurkos verziója,  ahol a  fülek hosszát  nagyon könnyen szabályozhatjuk. Y-kikötéseknél vagy lépőhuroknak használják.

Csomók felhasználása az alpin technikában

Csomók felhasználása

Az alpin technika nem csupán a hegyek meghódításáról szól, hanem számos más területen is alkalmazható. A különböző csomók számos felhasználási lehetőséget kínálnak:

Kötél hosszabbítása

Az alpin technikában gyakran előfordul, hogy el kell érniük olyan területeket, amelyek a kötél hosszát meghaladják. Ilyenkor a kötél hosszabbítása szükséges lehet. Erre a célra a nyolcas csomót használják. Ezzel a csomóval egyszerűen meghosszabbítható a kötél, miközben megtartja stabilitását és megbízhatóságát.

Kötél anker ponthoz csatolása

Az alpin technikában a magasban végzett munkák során elengedhetetlen a kötél biztonságos csatlakoztatása egy anker ponthoz. Itt jön képbe a halász csomó. Ezzel a csomóval a kötelet hatékonyan és biztonságosan lehet rögzíteni, ami hegymászásnál vagy épületek karbantartásakor kritikus.

Kötél zárolása

Az alpin technikában előfordulhat, hogy egy bizonyos magasságban rögzített kötelet időlegesen le kell zárni vagy rögzíteni. Erre a célra gyakran használják a kerek szem csomót. Ez a csomó lehetővé teszi a kötél gyors és biztonságos zárolását, ami megkönnyíti a szakemberek munkáját és növeli a biztonságot.

Az általános alpin technikában, például hegymászásnál vagy hegyi túrázásnál, gyakran szükség van a kötél hosszabbítására, amikor egy meredek szakaszt kell átvágni. Emellett az anker pontokhoz való kötél csatlakoztatás és a kötél zárolása is alapvető fontosságú a biztonság és a stabil munkavégzés szempontjából.

Az ipari alpin technikában, például épületek karbantartásakor vagy magasban végzett ipari munkáknál, a kötél hosszabbítása és a kötél csatlakoztatása az ankerpontokhoz kritikus fontosságú. Emellett a kötél zárolása is gyakran szükséges, hogy a szakemberek stabil és biztonságos pozícióban tudjanak dolgozni.

Csomók - biztonsági szempontok

A csomók biztonsági szempontjai

Az alpin technikában mindenekelőtt a biztonság a legfontosabb. A megfelelően kötött csomók és kötelek jelentik az alpinista szakemberek életbiztosítását. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos szempontot, amiket figyelembe kell venni a megfelelő csomók kötésekor:

 1. Kötélhossz és átmérő: A csomó rögzítésekor fontos, hogy a kötél elég hosszú és vastag legyen ahhoz, hogy a csomót hibátlanul és biztosan meg lehessen kötni.
 2. Cél és terhelés: A csomó típusát és a kötési módszert, mindig az adott munkafeladatnak és terhelésnek megfelelően kell kiválasztani. Például, ha a cél a kötél hosszabbítása, akkor a nyolcas csomó lehet ideális választás. Ha a kötélnek nagy terhelésnek kell ellenállnia, akkor olyan erős kötéseket kell alkalmazni, mint a békanyelv vagy a dupla békanyelv.
 3. Csomó stabilitása: Biztosítani kell, hogy a csomó ne lazuljon ki vagy oldódjon fel a munka során. A helyesen kötött csomók garantálják a kötél megbízható rögzítését.
 4. Ellenőrzés: Minden csomót megfelelően ellenőrizni kell, mielőtt a mászás vagy a munkavégzés megkezdődik. A kötési pontokat és csomókat rendszeresen ellenőrizni kell a munka során is, hogy biztosítsák a stabilitást és a biztonságot.

Tanulj a legjobbaktól – Itt tanulhatsz a csomókötésről

Az alpin technikában dolgozó szakembereknek számos különböző csomót kell megtanulniuk, hogy hatékonyan és biztonságosan végezhessék munkájukat. Az alábbiakban felsorolok néhány tanulási forrást, amelyek segíthetnek a csomók megértésében és megtanulásában:

 • Online videók és Youtube: Rengeteg remek oktatóanyag érhető el, amik lépésről lépésre bemutatják a különböző csomók kötését és alkalmazását. A YouTube-on található „Hogyan köss meg 7 alap MÁSZÓCSOMÓT” című videó például részletesen bemutatja az alapvető csomók kötését.
 • Könyvek: Sok könyv és szakmai útmutató foglalkozik a kötéltechnikával és részletesen kifejtik a különböző csomók leírását, alkalmazását és a hozzájuk kapcsolódó biztonsági szempontokat.
 • Szakmai csoportok és fórumok: Az alpinista és hegymászó közösségek gyakran részletesen megosztják tapasztalataikat és tudásukat a csomók kötésével kapcsolatban is, így itt is érdemes nyitott szemmel járni.
 • Személyes tanácsadás: A személyes tanácsadás rendkívül hasznos, főleg a kezdeti tanulási folyamatban. Tapasztalt alpinisták vagy szakértők segíthetnek a helyes technikák elsajátításában és a kötések gyakorlásában és gyors elsajátításában.

A gyakorlat teszi a mestert, a csomózásban is

A magabiztos és biztonságos csomókötéshez gyakorlás kell. Akik rendszeresen gyakorolnak sokkal magabiztosabbak és hatékonyabbak lesznek a munkájukban. Nézzünk néhány hatékony gyakorlási módszert, amik segíthetnek a csomókötés javításában:

Szimulált kötélrendszer gyakorlása

Ilyenkor egy szimulált kötélrendszer hozunk létre, például kötélhosszabbítók vagy kötélkarabinerek segítségével. Ezen a kötélrendszeren lehet gyakorolni csomókötést és fejleszteni a gyors reakcióképességet és a megfelelő csomó kiválasztását.

Gyakorlás valós, könnyített környezetben

Jó, ha az első valós helyzetünk könnyű és lehetőleg veszélymentes, de mégis lehetőséget ad a csomók gyakorlására. Erre jók lehetnek mászóparkok vagy hegyszakaszok eleje, épületek alja. A biztonság érdekében az elején mindig tapasztalt kollégákkal gyakoroljunk, akik ellenőrizhetik a csomókat és visszajelzéseket adhatnak.

Rendszeres ismétlés

Az ismétlés a kulcs a készségek fejlesztéséhez. Rendszeresen gyakoroljuk ugyanazokat a csomókat, hogy megerősítsük a memorizálást és a gyakorlati tudást. Az idővel és következetes gyakorlással a csomók kötése egyre gyorsabbá és pontosabbá válik.

Még egy „csomó” kérdés maradt? Itt vannak a válaszok!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen tőlünk kötelezettségmentesen ajánlatot, vázolja fel, hol és milyen segítségre lenne szüksége!

Kollégánk 24 órán belül válaszol a kérdéseire, és egyeztet Önnel egy időpontot, amikor kiszállhatunk felmérni a helyszínt.

Ajánlatkérés

Go to Top