Korrózióvédelem: a fémszerkezetek hosszú élettartamának titka

A korrózióvédelem kifejezetten fontos a különböző fémszerkezetek, például antennák és tartályok, esetében. A korrózióvédelem az, ami biztosítja ezeknek a szerkezeteknek a hosszú élettartamát.

Korábbi cikkünkben a kémény karbantartás fontosságáról írtunk. Elmondtuk, hogy mit okozhat az, ha a kémény karbantartását nem vesszük komolyan. Elárultuk azt is, hogy hogyan lehet a kémények élettartamát hatékonyan növelni.

Ez a cikk mélyebb betekintést nyújt abba, hogy mit jelent valójában a korrózióvédelem, hogyan alkalmazható a gyakorlatban, és miért létfontosságú az ipar számára.

Mit jelent a korrózióvédelem?

A korrózióvédelem egy komplex és rendszeres folyamatnak kell, hogy legyen a megfelelő hatás érdekében. A korrózióvédelem több mindent is magába foglal:

  • a megfelelő anyagok és bevonatok kiválasztását,

  • a időközönkénti karbantartást

  • és rendszeres ellenőrzést.

A megfelelő korrózióvédelmi stratégiával jelentősen meghosszabbíthatók az antennák, magas vasszerkezetek és fém tartályok élettartama, és csökkenthetők a biztonsági kockázatok. Ezekkel együtt pedig minimalizálhatók a karbantartási költségek.

Korrózió: a láthatatlan ellenség

Mi is az a korrózió? Egy kémiai vagy elektrokémiai folyamat, amelyben a fémek reagálnak a környezetükkel, például oxigénnel vagy nedvességgel, ami az anyag fokozatos romlásához vezet.

A korrózió a fém- és vasszerkezetek minőségromlásához vezet

A környezeti tényezők, mint a páratartalom, a sótartalom, az víz, a légszennyezettség, és a kémiai expozíció, nagyban befolyásolják a korrózió mértékét. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fém- és vasszerkezetek idő előtt elhasználódjanak.

Korrózióvédelem és megoldások

A fém- és vasszerkezetek korrózióvédelmének alapja több összetevőn és technikán alapul, amelyek célja a fémek idő előtti korróziójának megelőzése és az élettartamuk meghosszabbítása.

Rendszeres tisztítás, karbantartás

A fém- és vasszerkezetek – legyen az antenna, vagy tartály – ellenőrzésre jócskán megnövelheti azoknak az élettartamát. Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet kell fordítani a sérült területekre, repedésekre és lehámlásokra. Ezeket a sérüléseket érdemes mielőbb megjavítani, ezzel is csökkentve a későbbi korróziót.

Jó hír, hogy a rendszeres ellenőrzésnek, tisztításnak és karbantartásnak hála lassítható a korrózió okozta meghibásodás, anyagromlás, ezáltal csökkenthető a szerkezetek cseréjének rendszeressége is.

Bevonat alapú korrózióvédelem

A bevonat alapú védelem remek a korrózió ellen

A különböző fém- és vasszerkezetek korrózióvédelme megoldható speciálisan erre tervezett bevonatokkal is. Létezik többek között

  • cink alapú bevonat,

  • epoxi bevonat,

  • és polimer alapú bevonat is.

Ezek mindegyikének elsődleges feladata, hogy megóvják az alattuk lévő anyagot a napsugárzástól, víztől, légszennyeződéstől és sérülésektől. Ennek hála a fém és vas hosszabb élettartamú lesz.

Korróziómentes anyagok

Ma már léteznek olyan anyagok, amelyek szinte teljesen ellenállnak a korróziónak. Ilyen például a rozsdamentes acél is. Azonban a rozsdamentes acélból készült antennák és tartályok esetében is szükséges a rendszeres ellenőrzés és karbantartás, ugyanis sérülések még így is előfordulhatnak az anyagon, amit mindenképp kezelni kell.

Spórolhatunk is a korrózióvédelemmel

A különleges antennák, tartályok korrózióvédelme azért is kiemelten fontos, mert ezeknek a cseréje bizony komoly összegre rúghat. A rendszeres karbantartással és korrózióvédelemmel megóvhatjuk magunkat és a cégünket egy nagyobb kiadástól.

Bár a korrózióvédelem is költséges, azonban jócskán elmarad attól, amibe egy esetleges csere kerülhet. Sőt! A rendszeres korrózióvédelemmel megnövelhetjük az antennák, tartályok élettartamát, így csökkenthetjük a cserék rendszerességét, ami így nagymértékű spórolást jelenthet.

Különleges kihívások

A korrózióvédelem azonban sok esetben nem egyszerű folyamat, főleg, ha magasban található antennákról, vasszerkezetekről, vagy tartályokról beszélünk. Ezek ugyanis nehezen megközelíthető – ezáltal nehezen karbantartható – helyen vannak.

Magaslati munkálatok

A magasan lévő vas szerkezetek, mint például a toronydaruk és rádióantennák, nagy mértékben ki vannak téve az időjárási hatásoknak és gyakran nehezen hozzáférhetőek, ami megnehezíti a karbantartásukat. Ezeket a szerkezeteket csak szakképzett csapat tudja biztonságosan megközelíteni és elvégezni rajta a megfelelő javításokat, karbantartásokat.

A nehezen megközelíthető szerkezetek korrózióvédelme szakemberek nélkül lehetetlen

Biztonságos megközelítés

Ilyen esetekben fontos, hogy a lehető legbiztonságosabban lehessen megközelíteni ezeket a szerkezeteket. Az ipari alpinisták számára ez nem lehetetlen, sőt! A biztonság a legfontosabb prioritás. Az ipari alpinisták szigorú biztonsági protokollokat követnek, beleértve a több kötél használatát – biztonsági kötélként. Folyamatosan figyelünk a környezeti tényezőkre, mint az időjárás, és készen állunk a vészhelyzetek kezelésére.

Felszerelés és képzés

Az ipari alpinisták munkájuk során speciális felszerelést használnak. Ez magában foglalja a biztonsági hevedereket, sisakokat, köteleket, karabinereket, és más kötéltechnikai eszközöket. Kiemelten fontos a folyamatos képzés és gyakorlás, hogy naprakészek legyünk a legújabb biztonsági protokollokkal és munkavégzési technikákkal kapcsolatban.

Megbízható csapat

Az antennák és a magas vasszerkezetek, és a fém tartályok korrózióvédelme a Rolling Rope Alpin csapatának nem jelent problémát, legyen az adott szerkezet bármilyen magasan.

Képzett alpinista csapatunk képes megközelíteni ezeket a helyeket és helyben elvégezni a szükséges feladatokat úgy, hogy se a szerkezetek, se emberek ne sérüljenek.

Bízza ránk a korrózióvédelmet! Egyéni ajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen tőlünk kötelezettségmentesen ajánlatot, vázolja fel, hol és milyen segítségre lenne szüksége!

Kollégánk 24 órán belül válaszol a kérdéseire, és egyeztet Önnel egy időpontot, amikor kiszállhatunk felmérni a helyszínt.

Ajánlatkérés

Go to Top