Kémény karbantartás a veszélyek elkerülésnek titka

A kémény karbantartása – legyen az lakossági vagy ipari – alapvetően az ingatlan tulajdonosának a feladata. Azonban sok esetben, például a magas, ipari kémények esetében szakértői segítség is szükséges a karbantartás biztonságos elvégzéséhez.

Korábbi cikkünkben a kémény bontásról, annak okairól és lehetőségeiről írtunk. Most arról fogunk beszélni, hogy hogyan kell a kéményeket megfelelően karbantartani, hogy elkerülhető legyenek a veszélyek és a korrózióból adódó újjáépítések.

Miért kell a kémény karbantartás?

A kémény karbantartás fontos feladat, ugyanis ez az egyetlen módja, a veszélyes és egyéb problémák elkerülésének. A kémény rendszeres ellenőrzése – legyen az lakossági, vagy ipari – hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosan üzemeljen a füst kivezető nyílása. Érdemes minden évben felülvizsgálni a kéményt.

Az ipari kémények esete azonban más: a gyártási munkálatok miatt télen-gyáron igénybe vannak véve a kémények, így ezeket érdemes évente többször is ellenőrizni.

Veszélyes az elhanyagolt kémény

Füstölés közben többféle lerakódás is képződik a kéményekben, amik hosszú távon akár komoly problémákat is okozhatnak. Hogy milyen problémákról beszélünk?

Tűzveszélyes lehet a korom

Kémény karbantartás - korom

A kémény karbantartás nélkülözhetetlen a tűzbiztonság szempontjából. A lerakódott szennyeződések, például a korom, a kémény belsejében a magas hő hatására könnyen begyulladhat, és kéménytüzet okozhat. A rendszeres és alapos tisztítás segít elkerülni ezt a veszélyt.

Tönkremegy a tégla

Az olaj- és gáztüzelés alaposan megdolgoztatja a kéményeket, miközben az égéstermék végighalad a kürtőn az ég felé.  A változó és magas hőmérséklet, valamit a kicsapódó vízgőz és a savas kondenzátum erősen korrodálja, tönkreteszi a téglát és a betont. Emiatt még az új kémények is pár éven belül tönkremehetnek, és új építésére lehet szükség.

Duguláshoz vezethet a vizesedés

Ugyancsak probléma a kémény vizesedése, majd fagyása, ami szintén a tégla repedéséhez, majd a kürtőbe potyogásához vezethet. A leomlott darabok pedig eldugíthatják a kéményt. Gyakran hibás építészeti megoldások miatt nem tud jól távozni az égéstermék, ami komoly veszélyeket hordoz magában.

Mindenre van megoldás

Szerencsére a fent említett problémákra van megoldás, méghozzá a rendszeres karbantartás, tisztítás, és ha szükséges, akkor az időben elvégzett javítás.

Míg a háztartási kémények esetében ezek a problémák könnyen megoldhatóak, az ipari kémények tartogatnak kihívásokat. Nagyságukból és magasságukból adódóan már a probléma feltárása is fejtörést okozhat.

Az ipari alpinistáknak minden eszközük és tudások megvan ahhoz, hogy a magas kémények javítási munkálatait is meg tudják oldani, méghozzá biztonságosan.

Folyamatos ellenőrzés

Kémény karbantartás - szigetelés

Ahogy említettük, az ipari kémények az év szinte minden napján megállás nélkül üzemelnek. A folyamatos „munka” miatt gyorsabban korrodálódhatnak, és a lerakódások is előbb megjelenhetnek, mint a családi házak kéményei esetében. Pontosan ezért van szükség a rendszer ellenőrzésükre, felülvizsgálatukra.

Ilyenkor a szakértői csapat kívülről és belülről is alaposan átvizsgálja a kéményt, repedések, téglahiány, és elzárósok után kutatva. Az időben észrevett problémák gyors megoldásával a kémény biztonságosan üzemelhet tovább és az élettartama is meghosszabbítható.

Korrózió ellen béléscső

A téglák és beton minőségének megóvására és az élettartamának meghosszabbítására is van lehetőség, mégpedig a saválló vascsővel, amit a kémény kibélelésére használnak.

A saválló béléscső tökéletes a fa-, olaj-, szén- és gáztüzelésű kályhák és kazánok füstelvezetésére. A béléscső elsődleges célja a már meglévő téglakémények kibélelése. Ez a cső megakadályozza, hogy a különböző anyagok kárt tegyenek a kémény tégláiban, így azok nem fognak később a kürtőbe potyogni. Ezáltal sokkal biztonságosabb lesz a kéményt.

Magassági jelzőfények cseréje

Az ipari kémények magassága miatt fontos, hogy a jelzőfények mindig tökéletesen működjenek. Ezeknek a cseréje azonban szakképzett alpinisták után kiállt.  Ezek a jelzőfények ugyanis magasan, nehezen megközelíthető helyen találhatók, amelyek cseréje, vagy javítása kihívásokkal jár.

Az ipari alpinisták azonban könnyedén „meg tudják mászni” az ipai kéményeket, és a fények cseréjét is biztonságosan el tudják végezni bármilyen magasan.

Elhasználódott vasszerkezet

Ahogy maga a kémény, úgy a kémények köré épített létrák és vasszerkezetek sincsenek biztonságban az időjárás viszontagságaitól. A fém szerkezeteken idővel megjelenhet a rozsda, rosszabb esetben annyira kikezdi azokat az időjárás, hogy használhatatlanak, életveszélyesek lehetnek. Emiatt fontos ezeknek a folyamatos felülvizsgálata és ha szükséges, akkor a cseréje.

Teljes körű vizsgálat és felújítás

Kémény karbantartás - gyárkémény

A Rolling Rope Alpin csapta nem riad vissza a kémény körüli munkálatoktól sem. Vállaljuk

  • a kémény építését, átépítését,
  • a kémény felújítását, javítását,
  • a kémény bélelését,
  • a kémény tisztítását,
  • a kürtő szűkítését,
  • és a kéményseprő járda kiépítését, javítását is.

Legyen szó családi ház kéményéről, vagy ipari gyárkéményről, minden adódó problémát igyekszünk a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban megoldani.

Ha szakértő, gyors munkát végző alpinistákra van szüksége a kémény karbantartásához, keresse a Rolling Rope Alpin megbízható csapatát.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen tőlünk kötelezettségmentesen ajánlatot, vázolja fel, hol és milyen segítségre lenne szüksége!

Kollégánk 24 órán belül válaszol a kérdéseire, és egyeztet Önnel egy időpontot, amikor kiszállhatunk felmérni a helyszínt.

Ajánlatkérés

Go to Top