Kéménybontás

A kéménybontás tipikusan az a munkafolyamat, aminek semmiképp sem érdemes saját magunk nekiállni. A kéménybontás több tényező miatt is veszélyes és ha rosszul végzik el, az súlyos károkat okozhat az épületben is.

Korábbi cikkünkben a társmentéssel foglalkoztunk. Elárultuk, hogy milyen szaktudásra, tapasztalatra, és eszközökre van szükség, amikor mentési akcióról van szó.

Ebben a cikkben a kéménybontás veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, és eláruljuk, hogy miért jó, ha alpinisták dolgoznak a kéménybontáson.

Mikor kell a kéménybontás?

A kéménybontás olyan folyamat, amely során egy épület kéményét részlegesen vagy teljesen eltávolítják. A kéménybontás több ok miatt is időszerű lehet.

  • Egyrészt akkor, amikor felújítás előtt állunk, a régi kémény helyére pedig egy új fog kerülni.
  • Másrészt a régi, lezáratlan kémény ugyanúgy energiát pazarol, mint egy kinyitott ablak, tehát ezen keresztül is ki tud szökni a meleg a lakásból. Sőt, hiába van lezárva a kémény, ha repedések borítják: itt is utat talál magának a benti, fűtött meleg levegő.
  • Harmadrészt akkor, ha egy régóta nem használt, tehát használaton kívüli kémény már veszélyessé válik. A kémények vékony oszlopok, amelyek a környezeti tényezőknek vannak kitéve, így nem meglepő, hogy hajlamosak a sérülésre.

Hogyan lehet egy kéményt lebontani?

Kéménybontás - ipari kémény

Ahogy mindennek, úgy a kémény lebontásának is megvannak a maga szabályai.

  1. A kémény bontásán dolgozóknak mindenképp biztonságban kell lenniük. A magaslati munka miatt szükséges a dolgozók kibiztosítása ezzel elkerülve a zuhanást.
  2. A kémény bontását mindig felülről lefelé kell elvégezni, ügyelve arra, hogy a már megbontott kémény ne tudjon kárt tenni az épület többi részében.
  3. A már lebontott részeket, törmeléket megfelelően kell kezelni: mivel lehetnek benne a környezetre káros anyagok, ezért szabályosan működő hulladéklerakóban a helye.

Kéménybontás csak szakértőkkel!

A kémény bontásához általában szakember segítségét kell kérni, különösen akkor, ha a kémény aktív vagy régebben használt volt. Ennek több oka is van:

Engedélyek

Első körben a megfelelő engedélyeket kell kikérni a kéménybontáshoz. Sok helyek külön engedélyt kell kérni a kémény lebontásához. Erről a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni.

Bezárás

A kémény lebontása előtt fontos meggyőződni arról, hogy a kémény teljesen inaktív állapotban, azaz használaton kívül van. A kémények gyakran porosak és szennyezettek lehetnek. A por belélegzése vagy a szennyeződések bőrrel való érintkezése egészségügyi problémákat okozhat, különösen akkor, ha a kéményben azbeszt vagy más veszélyes anyagok vannak jelen.

Biztonság

A kéménybontás alatt fontos a megfelelő védőfelszerelés, védőszemüveg, maszk, kesztyű és védőruha. A kéményben rengeteg veszélyes anyag ül le a használat során, ezektől pedig óvni kell magunkat. Emellett a kémény azbesztet is tartalmazhat, aminek eltávolításához szakemberre is szükség van.

Sérülések

Itt most nemcsak az embert érintő sérülésekről van szó – természetesen ennek elkerülése is kiemelten fontos. A kéménybontásnál fontos figyelembe venni magát az épületet is és úgy bontani le a kéményt, hogy az épület többi részének ne essen baja. Rosszul végzett bontás vagy túlzott erő alkalmazása esetén az épület falai vagy tetőszerkezete sérülhet. Ez amellett, hogy a tulajdonosnak több költséggel járhat, akár veszélyessé is teheti az épületet.

Tűzveszély

Kéménybontás - korom veszélyes

A kémény bontása során fellépő szikrák vagy hőforrások tüzet okozhatnak, különösen, ha a kéményben maradnak gyúlékony anyagok vagy szennyeződések. Ezért is kell minden esetben körültekintően eljárni a kémény lebontása közben.

Eszközök

A kéménybontás esetében is fontosak a megfelelő szerszámok és a technika. A kéményt ugyanis nem mindegy, hogy mivel és hogyan, milyen sorrendben kezdjük el lebontani. A rossz kéménybontási technika akár balesethez is vezethet.

Létrák és állványok

A kémény lebontásához szükség van állványokra, létrákra, vagy alpin technikai módszerekre. Ezek nélkül az eszközök nélkül a kémény bontása egyáltalán nem mondható biztonságosnak.

Bontás utáni ellenőrzés

Miután a kéményt eltávolították, fontos meggyőződni arról, hogy az épület struktúrája és integritása nem sérült meg. Szükség lehet további felújításokra vagy megerősítésekre.

A kéménybontás tehát egy összetett és potenciálisan veszélyes feladat lehet, ezért fontos megfelelő óvatossággal és az összes helyi törvényi előírást betartva végezni.

Alpinisták és a kéménybontás

Kéménybontás - ipari alpinista

A kéménybontás alpin technikai módszerekkel nem egyszerű feladat, körültekintően és óvatosan kell eljárni a munka kivitelezése közben. Pontosan ezért a kéménybontást csak a legtapasztaltabbak alpinisták végezhetik el.

A Rolling Rope Alpin csapatánál ugyanis nemcsak az fontos, hogy szakszerűen legyen elvégezve a feladat, hanem az is, hogy gyorsan. Ezzel is arra törekszünk, hogy minél kevesebb kényelmetlenséget okozzunk az ott lakók számára a kéménybontással.

Kéménybontási munkálatokhoz keresse a Rolling Rope Alpint! Mi minden esetben kiszállunk a helyszínre, ingyenesen felmérjük, milyen munkavégzésre, milyen eszközökre lesz szükség. A felmérés után állítjuk össze a személyre szabott ajánlatukat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen tőlünk kötelezettségmentesen ajánlatot, vázolja fel, hol és milyen segítségre lenne szüksége!

Kollégánk 24 órán belül válaszol a kérdéseire, és egyeztet Önnel egy időpontot, amikor kiszállhatunk felmérni a helyszínt.

Ajánlatkérés

Go to Top