Ipari alpintechnika: megoldások, nagyon magas szinten

Az ipari alpintechnika és pár biztosítókötél segítségével az ipari alpinisták minden olyan feladatot megoldanak, amihez egyébként komoly állványzat építése szükséges.

Korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy a napelemek tisztításának elhanyagolása milyen súlyos következményekkel járhat. Ezúttal az ipari alpintechnika szépségét, kihívásait és meglepően széles szolgáltatásait mutatjuk be. Vágjunk is bele!

Az ipari alpintechnika nem játék

Bátran kijelenthetjük, hogy az ipari alpintechnika egyike lehetne az adrenalindús extrém sportoknak. Kell hozzá bátorság, elszántság, komoly felkészültség és tökéletes kivitelezés. A Rolling Rope munkatársaiban természetesen megvannak e tulajdonságok. Meg kell, hogy legyenek, hiszen csak így végezhetik el a rájuk bízott feladatokat biztonságosan, precízen és maradéktalanul.

Csak higgadtan

Fontos különbség, hogy míg az extrém sportolók csupán az izgalomért és önmaguk szórakoztatására vállalnak vérpezsdítő mutatványokat, addig a mi csapatunk mindezt higgadtan, a megbízók érdekeiben teszi. Hogyan csináljuk? Elmeséljük…

Kik azok ott fent? Ipari alpinisták!

Ipari alpinisták hallatán a legtöbb embernek a toronyházak homlokzatán lógó „vakmerő srácok” jutnak először eszébe. Fura alakok, szédítő magasságban, egy szál biztosítókötélen függeszkedve. A látvány kétségtelenül a legizgalmasabb Mission: Impossible filmeket idézi. Ugyanakkor ez csupán egyike a sokféle szolgáltatásunknak.

Ipari alpintechnikai szolgáltatások hosszú sora

Sokan nem is sejtik, hogy milyen sokoldalúan alkalmazható. Nézzük meg, milyen területen vethetők be az ipari alpinisták:

  1. Acélszerkezetek, gépészeti csőrendszerek karbantartása
  2. Kémények és tornyok szakszerű bontása
  3. Logók, molinók, reklámfeliratok kihelyezése
  4. Festés és mázolási munkák, korrózióvédelem
  5. Graffitik eltávolítása
  6. Galambvédelem, madárpiszok eltávolítása, hálók kihelyezése
  7. Homlokzatfelújítás, szigetelés
  8. Tető- és ereszjavítás, karbantartás
  9. Ablakok, üvegfelületek tisztítása emeletes lakóházakon és toronyépületeken
  10. Lehulló vakolatok, omlásveszély elhárítása

Amit még Gothamban sem láttak

Ipari alpintechnika

A closeup shot of many colorful climbing carabiners and knots on a wooden surface

Legyen szó bármilyen feladatról, a legfontosabb minden esetben a megfelelő felszerelés. Kezdjük a legfontosabbal. Az alpinisták nélkülözhetetlen eszköze a testheveder. Ez az ő saját Batman-övük, amivel olyan kihívásokat is megoldanak, ami még a Sötét Lovagnak sem menne. A testheveder a szakemberek dereka körül és a lábak között húzódik, amelyhez a biztosítókötelet csatlakoztatják. Használata minimálisra csökkenti az esés okozta sérülések kockázatát, a terhelés eloszlása pedig a lehető legkényelmesebbé teszi a viselését.

Fejre vigyázz!

Szintén fontos felszerelés a munkavédelmi sisak, amelynek megjelenése és funkciója a Y.M.C.A óta mit sem változott. Nem ígérhetjük, hogy kollégáink dalra fakadnak benne, de a munkát garantáltan elvégzik. A sisak értelemszerűen az alpinisták fejét védi az esetlegesen lehulló tárgyaktól. Gyakran fényszóróval is rendelkezik a speciális fejfedő, amely segít sötétben vagy rossz fényviszonyok mellett dolgozni.

Az ipari alpintechnika eszközei

A hevederen és sisakon túl számos egyéb speciális eszközt is használnak az alpinisták. Fontos részei a felszerelésnek a kötelek, karabinerek, csigák, csúszókötelek és az úgynevezett abseil eszközök a leereszkedéshez. Ezen kívül vannak biztonsági szerszámok és a vészhelyzeti leeresztő eszközök. A felszerelés minden egyes darabja hozzájárul ahhoz, hogy a szakemberek biztonságban legyenek a magasban végzett munka során.

BIZTONSÁG, MINDENEKELŐTT!

Mindig a magasban, de sosem veszélyben

Mielőtt egy ipari alpinista a hevederét felcsatolva és munkavédelmi sisakját a fejére csapva megindulna hídon-tornyon keresztül, mindig megteszi a megfelelő előkészületeket. Elengedhetetlen a munkavédelmi szabályok betartása, a felszerelés ellenőrzése és a helyszín alapos ismerete. Munkatársaink ezért a megbízás teljesítése előtt alaposan megvizsgálják a munkaterületet, hogy felmérjék a környezeti kockázatokat.

Nem árt rögzíteni!

Az ipari alpinisták két fő rögzítési pontot használnak: a fő biztosító kötelet és a másodlagos, vészhelyzeti kötelet. Ezeket mindig valamilyen stabil tárgyhoz, például egy acélszerkezethez vagy betonkampóhoz rögzítik, ahonnan leereszkedhetnek vagy épp felmászhatnak a kijelölt munkaterülethez.

A szabály az szabály

Az ipari alpintechnika nem művelhető a szigorú biztonsági szabályok nélkül. Ezek közé tartozik például a rendszeres eszközellenőrzés, a biztonsági előírások betartása és az elsősegély-nyújtási ismeretek rendszeres frissítése.

Hogyan lesz valakiből ipari alpinista?

Minden szakmabelinek más a története. De azt tudni kell, hogy ez nem egy irodai munka, kényelmes irodai székkel és unalmas meetingekkel Először is, aki erre a pályára vágyik, fizikailag fittnek és mentálisan erősnek kell lennie ahhoz, hogy a magasban szakszerűen dolgozzon.

Ez nem szakma. Ez hivatás.

Másodszor, szükség van speciális képzésre is, amely magában foglalja az alapvető kötélkezelési technikákat, a munkavégzési módszereket, az elsősegélynyújtást és a vészhelyzeti eljárásokat. Az ipari alpinisták gyakran más területen is képzettek, és értenek az építészethez vagy a festéshez, vakoláshoz. Így a kötélen való munkavégzés mellett más szakmai feladatokat is magabiztosan el tudnak látni.

Ipari alpintechnika

Döntsön a szakemberek mellett!

Az ipari alpinizmus tehát nem egyszerű feladat, és nem való mindenkinek. Ugyanakkor az általuk végzett munkát bárki megrendelheti. Válassza Ön is a Rolling Rope Alpin szolgáltatásait, ha magasan fekvő, szűk vagy veszélyes helyszínen van szüksége segítségre!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen tőlünk kötelezettségmentesen ajánlatot, vázolja fel, hol és milyen segítségre lenne szüksége!

Kollégánk 24 órán belül válaszol a kérdéseire, és egyeztet Önnel egy időpontot, amikor kiszállhatunk felmérni a helyszínt.

Ajánlatkérés

Go to Top